Търсене:  

 
 

Разширено търсене

 

18 Януари 2018 г. сайта разглеждат 61 посетители

 
 
БЪРЗИ ВРЪЗКИ
ИНФОРМАЦИЯ
STRALDZHA.NET -- НОВИНИ И СЪБИТИЯ

 

 9.11.2017  Празникът на Стралджа

© Straldzha.net

Звънът на двете камбани при храма „Св.Архангел Михаил“ възвести рано сутринта началото на Архангеловден, Празник на Стралджа. Прекрачвайки прага на църквата стралджанци отдадоха уважението си към предците съградили светинята преди 160 г. Отец Евгени заедно със свещениците Димитър и Виталий отслужиха празничната литургия и водосвет за здраве и благополучие. Кметът на общината Атанас Киров, заедно със своите гости Димитър Иванов, областен управител, Христо Колев, зам.областен управител, Георги Славов, кмет на община Ямбол, Евгени Христов, зам.директор на ОД МВР Ямбол, подп. Валери Христов, нач. на Военно окръжие , Петър Киров, кмет на община Елхово, Светла Бъчварова, нач. на Държавен архив Ямбол и др., също посетиха църквата припомняйки богатата история по създаването й с даренията на стралджанци. Не беше подминат въпроса за необходимостта от ремонт, който според г-н Киров, ще се осъществи през следващата година.
За празничната обстановка на площада в града помогна Духов оркестър Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов, който поздрави жители и гости. След официалното вдигане на знамената на РБългария, на общината и на ЕС кметът Атанас Киров отправи поздравление по повод празника. „Гордея се с моето родно място! Жителите на нашия град , на общината са добри хора.Те са тези, които дават облика. И аз благодаря на всички избрали да живеят тук, да работят и да създадат семейства.“, каза той призовавайки за повече толерантност в отношенията: „Нека бъдем по-добри един към друг, да се стремим към единство, разбирателство, благополучие!“
По традиция в празничния ден беше отдадена почит към героите на Стралджа загинали за свободата на България. Венци на признателност пред паметниците в парк „Младост“бяха поднесени от Общинския съвет , от кмета на общината, от областния управител, от политически партии и граждани.
За Празника 8 ноември беше и концерта „Българска китка“ с участието на танцовите състави „Росна китка“ Лозенец с ръководител Таня Райчевска, „Златен клас“ Зимница с ръководител Атанас Рекалов и „Въжички“ при НЧ“Стралджа 2016“ с ръководител Каньо Канев. Постановчик на композицията „Българска китка“ – Нели Тончева Кавалджиева.
Истинско удоволствие за гостите на празника беше да видят експонираната авторска изложба на Мара Загорчева „Шевиците на Стралджа“. Впечатлени от сръчността на стралджанката, от богатството и разнообразието на изложбата, те не пестиха комплиментите./Галерия/
  (c)2000-2016.Straldzha.net